Live cooking
Live cooking, czyli gotowanie na żywo. Szef kuchni na imprezie przygotowuje posiłek na oczach gości. W ten sposób można zobaczyć, jak wygląda proces tworzenia dań przez profesjonalistę, jak dobiera składniki itp. Zaletami tego rozwiązania jest uniknięcie stresu związanymi z przygotowaniem potraw dla licznych gości. Ponadto każdy może podejść do kucharza, zapytać go jak dobiera składniki, jakich przypraw używa. Jest to doskonała opcja edukacyjna, a jednocześnie niezapomniane show. W przypadku live cookingu goście mają pewność, że wszystkie produkty są świeże i, że na pewno nie dodano konserwantów.
Jak zorganizować live cooking?
Na początku należy przyjrzeć się grupie docelowej. Inaczej będzie wyglądało gotowanie dla dzieci, a inaczej dla przedstawicieli biznesu i miłośników sztuki kulinarnej. Zarówno kucharz, jak i dania z oprawą muszą pasować do okoliczności i tworzyć spójną całość. Następnie należy przejść do opracowania scenariusza. Zazwyczaj podczas wesel i innych ważnych wydarzeń nie ma miejscu na spontaniczność. W tym przypadku zmieszczenie się w przedziale czasowym jest obowiązkowe i nie zawsze jest możliwość odstępstwa od planu pokazu. Należy pamiętać, że podczas gotowania na żywo na pewno zostaniemy zasypani różnymi pytaniami związanymi potrawą. Z tego względu należy przygotować się merytorycznie, aby udzielić informacji na wszystkie pytania. Nieznajomość zagadnień może być odebrana jako brak poszanowania dla gości.